Studenterunderviser fortæller

Et sublimt socialt sammenhold og mulighed for udvidelse af kompetencer

Et sublimt socialt sammenhold og mulighed for udvidelse af kompetencer

Det er bare nogle af de fordele, som hører til Gry Egelund Petersens studiejob som studenterunderviser i AAU on Demand. Hun læser Interaktionsdesign på 8. semester, og netop studiejobbet blev en oplagt mulighed for at sprede budskabet om, at man bestemt også kan klare sig i IT-verdenen som pige.

Lagt online: 14.07.2020

Gry havde flere årsager til at søge lige netop studiejobbet i AAU on Demand, som hun faldt over i AAU Jobbank:

”Til dels havde jeg brug for et job, og til dels syntes jeg, at det var spændende at kunne sprede budskabet om mit studie. Dette inkluderede både at kunne vække interesse for min uddannelse hos unge mennesker på gymnasier, men også at det ikke altid kun er drenge-domineret at studere IT. Det er også for piger. Desuden ville jeg også styrke mine egne præsentationsevner, og dette giver jobbet mig mulighed for”.

 

At undervise gymnasieelever er udfordrende men givende

Der er også udfordringer forbundet med at undervise gymnasieelever for Gry. Særligt gymnasielevernes udsigt til et afbræk fra den traditionelle gymnasieundervisning kan være med til at sende Gry på lidt af en prøve:

”Det mest udfordrende er helt sikkert, at du selv skal stå for de klasser, du skal undervise. Dvs., at du skal sørge for, at det, du underviser i, er spændende og være klar over, at ikke alle gider at deltage. Gymnasieelever har mange andre ting i hovedet og kan ofte se besøgene som en pause fra hverdagen. Desuden skal man også være i stand til at holde oplæg og stå for andre, hvilket også kan være udfordrende men givende.”

Gry fortsætter og fortæller, at det at målrette oplægget til de forskellige elever, er en tilbagevendende opgave:

”Det er i og for sig rigtig spændende at undervise, da de unge er et sted i livet, hvor skolen måske ikke er det mest interessante. Det kan til tider være besværligt, men man griber situationen og får det bedste ud af det. Og det leder da ofte også til elever, som har været glade for at få et anderledes perspektiv end den normale hverdag, da de her ikke skal tænke på at performe, så de kan få en bestemt karakter.”

”Oplægget, du udarbejder, skal også tilpasses til henholdsvis 1., 2. og 3.g’ere, hvilket gør, at man skal tænke over, hvilket sprog man bruger. Mange af de faglige termer, man normalt anvender på studiet, kan nemt snige sig ind i undervisningen, og det er ikke altid, at eleverne forstår disse”.

 

Den største overraskelse ved jobbet i AAU on Demand

En af de ting, der overraskede Gry mest ved jobbet som studenterunderviser, var det korps af studerende, man automatisk bliver en del af ved ansættelsen:

”Korpset og vores busture rundt omkring i Jylland er rigtig hyggelige! Jeg havde slet ikke regnet med, at der ville være så stort et fællesskab, når jobbet i sidste ende er meget individuelt, men sammenholdet er super godt! Det er altid en fornøjelse at være på tur. Der er den fedeste stemning i bussen både på vej ud og hjem fra besøg. Vi er en del af et korps, hvor man kan få venner og bekendtskaber på tværs af studier, og få indsigt i hvad andre på AAU laver.”

På trods af jobbets individuelle opgaveelementer er der altså masser af plads til hygge og sparring, hvilket også har været med til at udvide Grys netværk både fagligt og personligt:

”Vi var en gruppe i korpset, der tog en tur til København for at holde klasseundervisning, hvor vi blev indlogeret på et hotel og fik en hyggelig aften ud af det dagen inden selve besøget.”

 

Der er kun gode dage på tur

Grys gode oplevelser med AAU on Demand gør det svært for hende at fremhæve en specifik situation, som var den bedste:

”Jeg vil nok bare sige, at strukturen af en dag giver en god oplevelse – vi kører sammen i bus, spiser morgenmad, underviser, får frokost og underviser igen. I pauserne snakker vi om vores klasser, og hvordan de har været engagerede i løbet af dagen. Det er generelt bare altid en positiv oplevelse. Derudover har det været meget varierende besøg; jeg har været med til almindelig klasseundervisning, projektdage med problembaseret læring samt holdt en workshop om bæredygtighed – selvom mit faglige felt er it.”

 

Udviklingen af præsentationsevner er ”den helt store gevinst”

Selvom Gry ikke har planer om at skulle ud og undervise, når hun er færdiguddannet, så er hun alligevel af den opfattelse, at hun har fået en masse nyttigt med sig fra studiejobbet:

”Jeg føler virkelig, at det har hjulpet mig til at turde stå foran større forsamlinger og fortælle, og det har også forbedret mine præsentationsevner, hvilket jeg aldrig tror er en dårlig ting at mestre. Derudover har jeg lært meget om mig selv.”

At Gry har forbedret sine præsentationsevner er også kommet hende til gode i mange andre situationer end bare i undervisningen:

”Jeg synes helt klart, den store gevinst er, at jeg har udviklet mine præsentationsevner og er blevet en bedre formidler. Dette hjælper mig både til eksamen og til at kommunikere med andre og at være klar og tydelig i, hvad jeg siger og mener. Derudover har jeg også fået en anderledes opgave i forbindelse med AAU on Demand, hvor jeg var ude med Studieinfo, og skulle fortælle mere generelt om it og guide gymnasieelever omkring deres valg af uddannelse. Her føler jeg, at jeg har haft en stor indflydelse på deres valg og har kunnet hjælpe med klarhed”.

 

Et godt råd til andre, der overvejer at søge job som studenterunderviser

”Mit råd er: Gør det! Du indgår i et korps, som er så engageret og motiveret, og hver tur er en fest. Du udvikler dig, og får samtidig erfaring på cv’et! Jeg har været på så mange forskellige besøg, og jeg lærer noget nyt hver gang.”
 

 

 

om Gry Egelund Petersen

Alder: 23 år

Uddannelse: Interaktionsdesign, AAU i Aalborg

Semester: 8. semester

Studiejob: Studenterunderviser i AAU on Demand i Aalborg

Hvor længe har du været med i AAU on Demand: 1 ½ år

 

 

Hvad er AAU on Demand?

AAU on Demand er AAU’s korps af studenterundervisere, der tager ud på gymnasier og underviser i et emne inden for deres egen faglighed.

Som AAU on Demand’er vælger du selv et emne, du vil undervise i, og som en del af ansættelsen kommer du på en workshop, hvor du får hjælp til at udvikle dit oplæg.

AAU on Demand søger nye studenterundervisere hvert semester i både Aalborg og København.

Læs om AAU on Demand

Studenterunderviserne fortæller

Se listen

Læs om Ugens AAU on Demand'er

Følg med på AAU on Demands facebookside, hvor du bl.a. kan finde præsentationer af studenterunderviserne.

Følg AAU on Demand på facebook

Læs flere inspirationshistorier

Læs flere artikler om AAU-studerendes vej til et relevant studiejob eller det første job som nyuddannet.

Læs historierne