Studenterunderviser fortæller

Studiejob i AAU on Demand – både ekstremt grænseoverskridende og utroligt givende

Studiejob i AAU on Demand – både ekstremt grænseoverskridende og utroligt givende

Charlotte arbejder til dagligt med Bæredygtighed. Hun læser nemlig Sustainable Design på AAU CPH – ifølge hende selv én af fremtidens vigtigste uddannelser. Derfor var AAU on Demand en oplagt mulighed for hende – ikke kun til at blive dygtigere til sit eget stof, men også for at sprede det vigtige bæredygtighedsbudskab på landets gymnasier.

Lagt online: 28.07.2020

Bæredygtighed og en bedre fremtid 

Aldrig før har vi talt om bæredygtighed, som vi gør nu, og Charlotte Agerlin Rasmussens oplæg er ingen undtagelse:  

”Bæredygtighed er ikke et nemt emne, og det hele kommer hurtigt til at handle om klima og miljø, men bæredygtighed kan så meget mere. Jeg bliver klogere på den næste generations forståelse for, hvad der sker i verden, og får mulighed for at præge dem til at tænke anderledes, indvie dem i den bæredygtige tankegang og derved skubbe dem i retningen mod en bedre fremtid”. 

For Charlotte kan dét at undervise gymnasieelever sende én hele vejen igennem det emotionelle spektrum:  

”Det kan være både ekstremt grænseoverskridende at stå foran en gymnasieklasse, men også utroligt givende at lære at forstå, hvordan unge mennesker tænker om deres fremtidige muligheder. Især når de vokser op i en verden, der taler meget om bæredygtighed”. 

 

 

Den største udfordring er at trænge igennem ”muren”

Det er ikke altid lige let for Charlotte at fange klassernes opmærksomhed, selvom hun er både passioneret og engageret i undervisningen. Så det stiller krav til, at Charlotte løbende reflekterer over, hvordan hun fastholder klassens opmærksomhed: 

”En af de mest udfordrende ting ved at være Demand’er er evnen til at tilpasse sit oplæg til den klasse, man nu engang står over for. Det er svært at tale om noget, man er passioneret for, til en klasse, der er uinteresseret, fordi det er fredag eftermiddag. Det er som at tale til en mur. Man lærer undervejs, hvilke kampe man skal tage. Man er jo ikke deres klasselærer og skal ikke fortælle dem, hvad de som sådan må og ikke må, men man er også nødt til at holde oplægget spændende for at fange deres interesse. Vi er der jo for deres skyld – for at give dem et indblik i universitetsverdenen og et afbræk fra deres normale undervisning.” 

 

 

Gensidig interesse gør undervisningen til en god oplevelse 

Charlottes hidtil bedste oplevelse er derfor heller ikke overraskende, da hun kom ind i gymnasieklasse, hvor hendes egen passion for emnet, og elevernes store kendskab og interesse for emnet fik undervisningen til at gå op i en højere enhed:  

”At komme ind i en gymnasieklasse som allerede havde haft bæredygtighed og verdensmålene oppe at vende gjorde, at de kunne deltage på en anden måde, og mange flere havde interesse for det oplæg, jeg havde forberedt.” 

 

 

God inspiration at hente ved workshoppen 

Som dugfrisk AAU on Demand’er deltog Charlotte sammen med de andre nyansatte i AAU on Demand’s oplæringsworkshop, hvor hun udviklede sit oplæg. Det gav hende mulighed for at prøve både oplægget og sig selv af i rollen som underviser, så hun var godt forberedt på besøgene:  

”Jeg synes, det har været en super god måde at prøve sit materiale af på. Vi fik mulighed for at øve os som undervisere og afklare nogle forståelsesmæssige ting ved vores oplæg. Samtidig fik vi mulighed for at få feedback på bl.a. sværhedsgrad, hvor spændende det er og historiefortællingen. Derudover kunne vi drage inspiration af hinandens måde at holde oplæg på”. 

 


Charlotte trækker på sin læring, når hun netværker og er til jobsamtaler 

De fleste studerende kan nok genkende fx familiekomsammen-situationen, hvor samtalen pludselig falder på dig, dit studie og ”hvad er det egentlig, du laver?”.  

Charlottes studiejob har netop hjulpet hende til bedre at kunne sætte ord på, hvad hun studerer, og det har været nyttigt i flere sammenhænge:  

”Jeg er ikke i tvivl om, at jeg har lært at formidle mit studie, og hvad det egentlig er, jeg laver, langt bedre end før. Sustainable Design er en meget ny uddannelse stadigvæk, og mange har ingen jordisk chance for at ræsonnere sig frem til, hvad det helt konkret handler om. Studiejobbet i AAU on Demand har hjulpet mig til at forklare mig bedre, når jeg networker, er til jobsamtaler eller blot skal forklare min uddannelse til familie eller venner”. 
 

 

Gode råd til potentielle on Demand’ere   

Hvis du går og overvejer, om studiejobbet som studenterunderviser er noget for dig, så har Charlotte et godt råd til dig: ”Hav masser af gåpåmod, og lad dig ikke slå ud af en enkelt doven klasse. Det er et job, hvor du bliver stærkere i din faglighed og får mulighed for at undervise andre i noget, som du brænder for”.  

At Jobbet kan hjælpe dig til at blive en bedre formidler, som man kan bruge i mange andre sammenhænge, er også én af de ting, som Charlotte vil slå på, hvis hun skulle anbefale studiejobbet til en anden studerende: ”Det er en fantastisk mulighed for at styrke dine formidlingsevner og samtidig blive dygtigere til dit stof.” 

 

 

Om Charlotte Agerlin Rasmussen 

Alder: 24 år 

Uddannelse: Sustainable Design   

Semester: 7. semester  

Studiejob: Studenterunderviser i AAU on Demand 

Hvor længe har du været med i AAU on Demand:  1 ½ år   

Drømmejob: Konsulent på projekter der omhandler grøn omstilling i større virksomheder, eksempelvis hos Rambøll

 

HVAD ER AAU ON DEMAND?

AAU on Demand er AAU’s korps af studenterundervisere, der tager ud på gymnasier og underviser i et emne inden for deres egen faglighed.

Som AAU on Demand’er vælger du selv et emne, du vil undervise i, og som en del af ansættelsen kommer du på en workshop, hvor du får hjælp til at udvikle dit oplæg.

AAU on Demand søger nye studenterundervisere hvert semester i både Aalborg og København.

Læs om AAU on Demand

Studenterunderviserne fortæller

Se listen

Læs om Ugens AAU on Demand'er

Følg med på AAU on Demands facebookside, hvor du bl.a. kan finde præsentationer af studenterunderviserne.

Følg AAU on Demand på facebook

Læs flere inspirationshistorier

Læs flere artikler om AAU-studerendes vej til et relevant studiejob eller det første job som nyuddannet.

Læs historierne